REKLAMA
Wiedza i Praktyka Sp. z o.o.
ul. Łotewska 9a
03-918 Warszawa
Czy opłaty za udział w festiwalu i pokazach artystycznych mogą korzystać ze zwolnienia z VAT? Dyrektor KIS uznał, że nie zawsze. Jeżeli wynagrodzenie ma charakter zwykłej zapłaty za usługę, a nie honorarium należnego twórcy lub artyście za wykonanie utworu czy korzystanie z praw autorskich, zwolnienie z art. 43 ust. 1 pkt 33 lit. b ustawy o VAT nie ma zastosowania. Dla księgowej kluczowe jest więc prawidłowe ustaleni...
Czy instytucja kultury musi ujawniać wysokość honorarium artysty, jeśli jego występ został sfinansowany z budżetu samorządu? Niekoniecznie. Zgodnie z art. 29a uodk, możliwe jest utajnienie zarówno kwoty wynagrodzenia, jak i danych osobowych wykonawcy, pod warunkiem że artysta zastrzegł poufność, a umowa nie podlega przepisom ustawy Prawo zamówień publicznych. To ważny wyjątek od zasady jawności finansów publicznych –...