REKLAMA
Wiedza i Praktyka Sp. z o.o.
ul. Łotewska 9a
03-918 Warszawa
Czy opłaty za udział w festiwalu i pokazach artystycznych mogą korzystać ze zwolnienia z VAT? Dyrektor KIS uznał, że nie zawsze. Jeżeli wynagrodzenie ma charakter zwykłej zapłaty za usługę, a nie honorarium należnego twórcy lub artyście za wykonanie utworu czy korzystanie z praw autorskich, zwolnienie z art. 43 ust. 1 pkt 33 lit. b ustawy o VAT nie ma zastosowania. Dla księgowej kluczowe jest więc prawidłowe ustaleni...
Czy jako księgowa w teatrze musisz stosować prewspółczynnik VAT do wydatków na budowę i wyposażenie obiektu? Niekoniecznie. Jeśli zakupy są związane wyłącznie z działalnością opodatkowaną, możesz mieć prawo do pełnego odliczenia VAT. Sprawdź, jak do takiej sytuacji podeszły WSA, NSA i Dyrektor KIS oraz kiedy prewspółczynnik nie znajduje zastosowania.
Jeśli organizujesz warsztaty ceramiczne, malarskie lub inne zajęcia twórcze, sprawdź, czy możesz zastosować 8% VAT. Dyrektor KIS uznał, że opłata za udział w grupowych zajęciach zdobienia ceramiki może być traktowana jako usługa rekreacyjna w zakresie wstępu, nawet jeśli uczestnik korzysta z materiałów i zabiera gotowe naczynie. Kluczowe jest to, że celem warsztatów nie jest zakup produktu ani nauka zawodu, ale twórc...
Zwracam się z uprzejmą prośbą o potwierdzenie prawidłowego sposobu opodatkowania podatkiem VAT odpłatnych zajęć z ceramiki organizowanych przez instytucję kultury. Warsztaty ceramiki realizowane są w ramach działalności statutowej domu kultury i mają charakter edukacyjno-artystyczny. Nie stanowią usługi wstępu na wydarzenie rozrywkowe ani nie kończą się wydaniem uczestnikom certyfikatów. W ramach uiszczonej opłaty uc...
Jeśli prowadzisz lekcje tańca, muzyki, plastyki albo inne zajęcia artystyczne, nie zakładaj automatycznie, że możesz skorzystać ze zwolnienia z VAT dla prywatnego nauczania. Fiskus coraz częściej uznaje, że takie zajęcia mają charakter specjalistyczny, rekreacyjny lub kulturalny, a nie są kształceniem powszechnym na poziomie przedszkolnym, podstawowym, ponadpodstawowym czy wyższym. W praktyce oznacza to, że nawet pos...
Interpretacja Dyrektora KIS z 19 lutego 2026 r. ma istotne znaczenie dla instytucji kultury organizujących wydarzenia finansowane przez podmioty publiczne. Potwierdza ona, że nawet jeśli wstęp na wystawy jest bezpłatny dla odbiorców, a wynagrodzenie wypłaca np. województwo, usługa może zostać uznana za działalność kulturalną korzystającą ze zwolnienia z VAT. Dla muzeów oznacza to nie tylko większą pewność rozliczeń p...
Jako dyrektor biblioteki korzystającej z gminnej inwestycji powinieneś wiedzieć, jakie skutki podatkowe niesie model dzierżawy obiektu. Interpretacja dyrektora KIS pokazuje, kiedy gmina działa jako podatnik VAT, czy dzierżawa podlega opodatkowaniu oraz kiedy możliwe jest pełne odliczenie VAT od inwestycji. Sprawdź, jakie wnioski z tego wynikają dla Twojej jednostki i na co zwrócić uwagę przy współpracy z organizatore...
Czy możliwe jest zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów kar umownych lub odszkodowań za nieterminowe wykonanie usług, robót lub dostarczenie towarów z opóźnieniem? W praktyce gospodarczej kary umowne i świadczenia o charakterze odszkodowawczym pojawiają się w wielu branżach, w tym również w sektorze kultury i działalności instytucji publicznych. Przepisy podatkowe wprost wyłączają z kosztów uzyskania przychodów o...
Interpretacja Dyrektora KIS pokazuje, że nawet „czysto techniczne” usługi związane z obsługą wydarzeń artystycznych mogą zostać zakwalifikowane jako działalność z obszaru usług kulturalnych w rozumieniu PKWiU, co bezpośrednio wpływa na wysokość opodatkowania. Dla osób współpracujących z instytucjami kultury – w tym przy obsłudze wydarzeń, koncertów czy wystaw – oznacza to ryzyko zastosowania wyższej, 15% stawki rycza...
Czy gmina może odliczyć VAT od kosztów budowy infrastruktury sportowej, jeśli następnie oddaje ją w odpłatną dzierżawę samorządowej instytucji kultury? Problem ten pojawia się coraz częściej przy inwestycjach realizowanych przez jednostki samorządu terytorialnego. W analizowanej sprawie gmina buduje Centrum Sportu, które po zakończeniu inwestycji ma zostać wydzierżawione Gminnemu Ośrodkowi Kultury i Sportu (GOKiS). K...