REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Wiedza i Praktyka Sp. z o.o.
ul. Łotewska 9a
03-918 Warszawa
Czy pracownik ma obowiązek odebrać telefon, odpisać na wiadomość lub zareagować na e-mail po zakończeniu pracy? Nie zawsze. Kluczowe jest rozróżnienie zwykłego kontaktu po godzinach od dyżuru i faktycznego wykonywania pracy. W szkoleniu dowiesz się, kiedy pracownik może pozostać „odłączony”, kiedy musi być dostępny oraz jak rozliczać dyżur i pracę wykonywaną poza harmonogramem.
Jako dyrektor instytucji kultury musisz wiedzieć, które umowy należy zgłaszać do Centralnego Rejestru Umów i jak prawidłowo określić ich wartość. Sprawdź, jak ujmować umowy zlecenia, o dzieło, zamówienia mailowe i zakupy internetowe, kiedy umowa ustna podlega wyłączeniu oraz jakie dane trzeba wprowadzić, by poprawnie zarejestrować i aktualizować kontrakt obciążający plan finansowy instytucji.
Jako dyrektor instytucji kultury musisz wykonywać biegle obowiązki związane z Centralnym Rejestrem Umów. Informacje o zawarciu umowy lub jej zmianie trzeba wprowadzić w ciągu 30 dni. Sprawdź, kto powinien obsługiwać system, jakie dane publikować i jakie mogą być konsekwencje braku wpisu. Dowiedz się także, kiedy informacja w rejestrze zastępuje odpowiedź na wniosek, a kiedy nadal musisz udostępnić umowę, aneks lub fa...
Od 15 lutego 2024 r. przeważająca część instytucji kultury musi opracować i wdrożyć dokument w postaci standardów ochrony małoletnich. Ma na to maksymalnie 6 miesięcy. Dotyczy to również tych bibliotek i muzeów, które prowadzą zajęcia (lekcje) dla dzieci – stale, regularnie bądź tylko okazjonalnie. Od tej zasady są jednak wyjątki. Sprawdź szczegóły.
1. Jaka powinna być forma powierzenia obowiązków dyrektora zgodnie z art. 16a ustawy o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej – czy powinno być to zarządzenie organizatora czy umowa o pracę? 2. Czy w sytuacji wydania przez Sąd Administracyjny postanowienia o wstrzymaniu wykonania zarządzenia Wójta Gminy o odwołaniu Dyrektora instytucji kultury ze stanowiska dopuszczalnym jest powierzenie obowiązków dyre...
Jesteśmy samorządową jednostką kultury. Pytanie dotyczy urlopu wypoczynkowego dla pracownika zatrudnionego na cały etat. Czy dzień urlopu wypoczynkowego mogę podzielić na godziny? Wypisuję wniosek na 4 godziny urlopu i pracuję danego dnia od 8 do 12 a od 12 do 16 mam wpisany urlop wypoczynkowy. Część urlopu jaka został do wykorzystania jest wyższa niż pełny dobowy wymiar czasu pracy pracownika.
Czy instytucja kultury może kupować kawę, soki, wodę i naczynia jednorazowe i inne art. spożywcze a następnie przekazywać je fundacji, która pomaga uchodźcom z Ukrainy i jednocześnie refakturować na tę fundacje fakturę. My, jako instytucja kultury, nie będziemy nic zarabiać. Jesteśmy vatowcem i mamy w pkd głównie działalność obiektów kulturalnych. W planie jednostki nic takiego nie mamy.
Odwołany dyrektor samorządowej instytucji kultury złożył do WSA zażalenie, aby nie zatrudniać nowej osoby na to stanowisko, do czasu rozstrzygnięcia sporu. Sąd Administracyjny przychylił się do tego wniosku i w związku z powyższym Organizator nie ma możliwości powołania nowego dyrektora. Czy instytucja kultury w tym przypadku może funkcjonować bez osoby zarządzającej? Czy w tym przypadku główny księgowy może zlecić w...
Odwołany dyrektor samorządowej instytucji kultury blokuje możliwość powołania, bądź powierzenia innej osobie pełnienia obowiązków zarządczych instytucją poprzez WSA, gdzie złożył wniosek o wstrzymanie wykonania Zarządzenia o jego odwołaniu. Wojewódzki Sąd Administracyjny przychylił się do wniosku i wstrzymał wykonanie zaskarżonego zarządzenia, a tym samym wstrzymał możliwość powołania, bądź powierzenia innej osobie p...
Nasza biblioteka finansowała wydawanie czasopisma, które w sądzie zostało zarejestrowane niestety nie przez bibliotekę, tylko przez zewnętrzne wydawnictwo. Niestety właściciel tego wydawnictwa z powodów osobistych nie może już z nami współpracować, ale jesteśmy w dobrych stosunkach. Wydaliśmy z nim kilka numerów i chcielibyśmy kontynuować wydawanie tego czasopisma z tym samym tytułem i z kolejną numeracją, taka by by...
Pracownikowi instytucji kultury zostało powierzone stanowisko p.o. dyrektora na podstawie zarządzenia Burmistrza Gminy. Pracownik ma podpisaną umowę o pracę z instytucją kultury. Otrzymał porozumienie zmieniające warunku wynagradzania podpisane przez burmistrza gminy. Czy wobec tego pracownik powinien złożyć wniosek o urlop bezpłatny na okres pełnienia obowiązków dyrektora?