REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Wiedza i Praktyka Sp. z o.o.
ul. Łotewska 9a
03-918 Warszawa
Czy gmina może odliczyć VAT od kosztów budowy infrastruktury sportowej, jeśli następnie oddaje ją w odpłatną dzierżawę samorządowej instytucji kultury? Problem ten pojawia się coraz częściej przy inwestycjach realizowanych przez jednostki samorządu terytorialnego. W analizowanej sprawie gmina buduje Centrum Sportu, które po zakończeniu inwestycji ma zostać wydzierżawione Gminnemu Ośrodkowi Kultury i Sportu (GOKiS). K...
Czy możliwe jest zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów kar umownych lub odszkodowań za nieterminowe wykonanie usług, robót lub dostarczenie towarów z opóźnieniem? W praktyce gospodarczej kary umowne i świadczenia o charakterze odszkodowawczym pojawiają się w wielu branżach, w tym również w sektorze kultury i działalności instytucji publicznych. Przepisy podatkowe wprost wyłączają z kosztów uzyskania przychodów o...
W Twojej codziennej pracy kadrowej w instytucji kultury temat jawności płac nie jest już tylko zapowiedzią zmian, ale realnym wyzwaniem organizacyjnym. Już wkrótce będziesz musiała nie tylko wykazać, że wynagrodzenia są ustalane w sposób obiektywny, ale też umieć to udokumentować i obronić. Kluczowe stanie się wartościowanie stanowisk pracy oraz przypisanie ich do przejrzystych kategorii wynagrodzeń – tak, aby unikną...
Pracownik instytucji kultury nabywa prawo do nagrody jubileuszowej 7 marca 2026 r., czyli w sobotę – w dniu wolnym od pracy. W którym terminie należy wypłacić nagrodę jubileuszową: w piątek 6 marca 2026 r. (dzień poprzedzający) czy w poniedziałek 9 marca 2026 r. (najbliższy dzień pracy)? Dowiesz się, kiedy wypłacić nagrodę jubileuszową – poznasz zasadę, że wypłata powinna nastąpić niezwłocznie po nabyciu prawa, cz...
Nasza instytucja kultury obciąża Gminną Bibliotekę notą księgową za partycypację w kosztach zużycia wody oraz odprowadzania ścieków. Rozliczenie odbywa się na podstawie zapisów rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 14 stycznia 2002 r. w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody, przy zastosowaniu ustalonej stałej opłaty brutto wynikającej z zawartego między stronami porozumienia. Przykład wyliczenia: je...
Czy samorządowa instytucja kultury może prowadzić działalność gospodarczą polegającą na prowadzeniu klubokawiarni w budynku gminnego ośrodka kultury? Czy koszty związane z jej funkcjonowaniem – w tym koszty utrzymania lokalu oraz wynagrodzenie pracownika – mogą być finansowane z dotacji podmiotowej, jeśli z wstępnych kalkulacji wynika, że działalność klubokawiarni będzie generowała straty?
Pracownik zatrudniony w systemie pracy od poniedziałku do piątku wykonuje dodatkowo pracę w sobotę (lub niedzielę). W kolejnym tygodniu ponownie pracuje od poniedziałku do piątku, natomiast weekend ma już wolny w obu dniach. Czy w takiej sytuacji pracownik powinien wykorzystać dzień wolny bezpośrednio po pracy w weekend, czy też może skumulować go – zgodnie z art. 26d uodk – i wykorzystać później, np. łącznie z urlop...
Czy pracownik ma obowiązek odebrać telefon, odpisać na wiadomość lub zareagować na e-mail po zakończeniu pracy? Nie zawsze. Kluczowe jest rozróżnienie zwykłego kontaktu po godzinach od dyżuru i faktycznego wykonywania pracy. W szkoleniu dowiesz się, kiedy pracownik może pozostać „odłączony”, kiedy musi być dostępny oraz jak rozliczać dyżur i pracę wykonywaną poza harmonogramem.
Jako dyrektor instytucji kultury musisz wiedzieć, które umowy należy zgłaszać do Centralnego Rejestru Umów i jak prawidłowo określić ich wartość. Sprawdź, jak ujmować umowy zlecenia, o dzieło, zamówienia mailowe i zakupy internetowe, kiedy umowa ustna podlega wyłączeniu oraz jakie dane trzeba wprowadzić, by poprawnie zarejestrować i aktualizować kontrakt obciążający plan finansowy instytucji.
Jako dyrektor instytucji kultury musisz wykonywać biegle obowiązki związane z Centralnym Rejestrem Umów. Informacje o zawarciu umowy lub jej zmianie trzeba wprowadzić w ciągu 30 dni. Sprawdź, kto powinien obsługiwać system, jakie dane publikować i jakie mogą być konsekwencje braku wpisu. Dowiedz się także, kiedy informacja w rejestrze zastępuje odpowiedź na wniosek, a kiedy nadal musisz udostępnić umowę, aneks lub fa...